Yükleniyor...
Birçok yatırımcının Kıbrıs’ta yatırım yapmasının temel sebepleri arasında kira amortisman süresinin kısa olması ya da kira getirisinin yüksek olması yer alıyor. Kira getirisinin yüksek olmasının temel sebepleri arasında kiranın döviz üzerinden ödeniyor olması önemli bir faktör görevi görüyor. Bu sayede yatırımcılar büyük oranda kâr elde ediyorlar. Aynı zamanda turizm alanında yükselen ve bir öğrenci ülkesi haline gelen Kıbrıs, bir Akdeniz adası olma özelliğiyle turist olarak yılın her anında yoğun oluyor. Kıbrıs’ta kira getirisi ortalama olarak baz alınacaksa başkentte 3+1 dairenin aylık getirisi 400-500 Euro olarak değişiklik gösterebiliyor. Kıbrıs’ta kira geliri olan yatırımcılar içinse dövizden elde edilen kazanç yüz güldürücü bir hal alıyor. Ayrıca şehirde sürekli bir konaklama ihtiyacının olduğu varsayılırsa dönemlik kiralamaların yerini hemen yenisi doldurabiliyor. İşte bu noktada Kıbrıs’ta kira getirisi kesintisiz bir şekilde devam ediyor denebilir. Amortisman süresi ise ekstra bir güzellik sağlıyor. Ülkemizin metropol kenti İstanbul’da bile amortisman süreleri 25-30 yıl arasında değişiklik gösterirken Kıbrıs’ta bu sürenin neredeyse yarısı yani 10-12 yıllık bir amortisman süreci oluyor. Yatırımcılar için amortisman süresinin bu kadar kısa olması da Kıbrıs’ta kira getirisini olumlu yönde etkileyen bir faktöre dönüşüyor. Kıbrıs’ta kira gelirlerinin ana kaynağı olan turistler ve öğrenciler de dönen bu çarkın bir parçası halini alıyorlar. Turist akışının yoğun olduğu bu adada kiracısız kalma korkusuna kapılmak neredeyse imkansız bir hal alıyor. Ülkede farklı kültürlere ait pek çok tarihi eserin bulunmasının yanında doğal güzelliklerin de bu tarihi eserler arasına serpiştirilmiş nadide bir parça olması yatırım yerlerine farklı pay biçilmesine olanak tanıyor. Ayrıca Kıbrıs kira getirisiyle yapılan yatırımın bu büyüleyici ve muazzam yerlere yapılmasına bağlı olarak aylık geliri bile sağlayabiliyor.
Kuzey Kıbrıs’ta ev kiraları genellikle İngiliz Sterlini üzerinden talep ediliyor. Bu da Kuzey Kıbrıs’ta kira geliriyle yaşamak isteyenlerin durumunu kolaylaştıran bir etmen. Enflasyon karşısında değer kaybetmeyen bir birim olarak sürekli pasif gelir sağlayacak bir yatırım olacaktır. Kıbrıs’ta kira gelirleri 250-1000 Euro arasında değişiyor. Yatırımın yapıldığı yere göre farklılık göstermekle birlikte bazen bu getiriler bir aylık geçinmeye yetecek kadar olabilmektedir.
Kıbrıs’ta temel ilkelere göre, gayrimenkul alabilmek için gerekli belgelerin başında pasaport geliyor. Pasaport sahibi olmak bile gayrimenkul alabilmek için yeterli bir evrak sayılıyor. Ancak suç işlememiş olmak şartı aranıyor. (Ki suç oranlarının çok düşük olmasından da bu anlaşılabilir gerekçe.) Yani bu durumda aranan iki belgenin olduğu söylenebilir ki bunlar: pasaport ve sabıka kaydı. Ayrıca yabancı vatandaşlar için de alıcıların bu belgelerin yanında Kuzey Kıbrıs’da ikamet izni için İçişleri Bakanlığı’na müracaat etmeleri gerekmektedir.